
Smoothie mango
Składniki
- mleko z orzechów
- świeże owoce mango
- galaretka z glonów irish moss (może być agar)
- olej kokosowy
- lecytyna
- kurkuma
- sól kamienna
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Mango kroimy w kostkę, wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Walory terapeutyczne
Owoce są doskonałym źródłem fitoflawonoidów, witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega-3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Taki koktajl jest również wspaniałym źródłem strukturalnej, bioprzyswajalnej, żywej wody.