X

Czego szukasz?

Nori rolls po polsku


Składniki

  • TeraRyż
  • Awokado
  • Świeży ogórek
  • Seler naciowy
  • Słodka, świeża papryka
  • Płaty nori
  • Wasabi albo chrzan do smaku
  • Nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy) do moczenia gotowych nori rolls
  • Ostry nóż
  • Mata do “kręcenia” nori

Przygotowanie

Pociąć ogórek, paprykę i avocado na długie, cienkie paski; pokroić seler na drobne kostki. Ułożyć płat nori na macie, nałożyć trzy pełne łyżki teraryżu na płat nori, w środku ułożyć pasek ogórka, papryki i avocado oraz rządek selera, wciskając w ryż skręcać swobodnie. Zakleić, zwilżając wodą ostatnie dwa centymetry płata nori. Praktyka jest matką perfekcji… pociąć na 6 krążków. Przyprawić odrobiną wasabi lub chrzanem, moczyć w nama shoyu i… smacznego. Wspaniałe jako zakąska lub jako główne danie.

Walory terapeutyczne

Czym jest Nama shoyu? W języku japońskim nama oznacza surowy, niepasteryzowany a shoyu oznacza sos sojowy, nama shoyu jest więc surowym, niepasteryzowanym sosem sojowym i choć produkt jest podgrzewany do dozwolonej temperatury 46 st. C to nadal zawiera żywe enzymy pożyteczne dla organizmu.

Takie Nori jest znakomitym źródłem tłuszczy, białka i minerałów; stymuluje wydzielanie żółci, poprawia pracę wątroby i trawienie stymuluje wytwarzanie żółci, mineralizuje i odkwasza organizm.

Udostępnij!