
Zupa z kimchi
Składniki
- kimchi
- mniszek lekarski
- awokado
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól kamienna
- ciepła przegotowana woda
Przygotowanie
Wszystkie składniki kroimy i wkładamy do talerza, zalewamy ciepłą wodą.
Walory terapeutyczne kimchi
Kimchi to wspaniałe źródło bakterii Acidophillus, które kochają środowisko kwasowe i naturalnie żyją w zdrowym ludzkim jelicie grubym.
Wiele z chorób ma swój początek właśnie tam, kiedy to naturalny balans przyjaznych nam bakterii zostaje naruszony. Zaczynają namnażać się drożdżaki i mikroorganizmy chorobotwórcze, przyczyniając się do zmniejszonej odporności organizmu i wielu niebezpiecznych schorzeń.
Acidophillus swoją obecnością wypycha te niekorzystne dla nas mikroby. Dostarcza nam wielu ważnych składników pokarmowych, witamin z grupy B (włącznie z witaminą B12) i pomaga w utrzymaniu czystości tego tak istotnego organu, poprawia pracę jelita grubego i ogólną odporność organizmu.
Dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała a w komórkach nowotworowych go zwiększa przyspieszając tym samym ich śmierć.