
Zielony koktajl
Naturalne źródło wszystkich cennych witamin i minerałów.
Składniki
- mleko z orzechów
- masło kokosowe
- syrop klonowy
- spirulina
- chlorella
- galaretka z glonów irish moss (lub agar)
- lecytyna słonecznikowa
- borówki amerykańskie lub czarne jagody
- sól kamienna nierafinowana
Przygotowanie
Emulsyfikacja: tłuszcze, lecytyna i trochę mleka orzechowego, następnie resztę produktów wkładamy do blendera i miksujemy.
Walory terapeutyczne
Owoce to cenne źródło fitoflawonoidów, witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie oraz w tłuszczach. Dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy ich przyswajalność. Orzechy są źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów oraz witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas i cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega-3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen.
Taki koktajl jest również wspaniałym źródłem strukturalnej, bioprzyswajalnej, żywej wody. Chlorella i spirulina są źródłem ponad 70 substancji o wysokim znaczeniu biologicznym dla organizmu człowieka. Posiadają wyjątkowo bogate spektrum substancji odżywczych: niezbędne aminokwasy, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, mają bardzo dużo witaminy B12 oraz są doskonałym, najbogatszym znanym źródłem chlorofilu.