X

Czego szukasz?

Pikantny sos lub baza do zup. Zwiększ przyswajalność witamin i pobudź trawienie.

Pikantny sos lub baza do zup


Rozgrzewaj organizm od wewnątrz. Pomóż organizmowi jeszcze lepiej przyswajać witaminy i minerały.

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • syrop klonowy lub miód
  • mleko z orzechów
  • lecytyna
  • papryczka chili lub jalapeno
  • kolendra (dużo)
  • sól kamienna

Przygotowanie

Emulsyfikacja: tłuszcze, lecytyna i trochę mleka orzechowego. Resztę produktów wkładamy do blendera i miksujemy.

Walory terapeutyczne

Dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy również są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Kolendra pozwala dobrym składnikom przejść przez barierę krew-mózg. Jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Kapsaicyna, zawarta w papryczkach, pobudza trawienie, „rozgrzewa” organizm, pobudza komórki nerwowe, wykazuje też właściwości antynowotworowe.

    Udostępnij!