
Pikantny sos lub baza do zup
Rozgrzewaj organizm od wewnątrz. Pomóż organizmowi jeszcze lepiej przyswajać witaminy i minerały.
Składniki
- oliwa z oliwek
- syrop klonowy lub miód
- mleko z orzechów
- lecytyna
- papryczka chili lub jalapeno
- kolendra (dużo)
- sól kamienna
Przygotowanie
Emulsyfikacja: tłuszcze, lecytyna i trochę mleka orzechowego. Resztę produktów wkładamy do blendera i miksujemy.
Walory terapeutyczne
Dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy również są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Kolendra pozwala dobrym składnikom przejść przez barierę krew-mózg. Jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Kapsaicyna, zawarta w papryczkach, pobudza trawienie, „rozgrzewa” organizm, pobudza komórki nerwowe, wykazuje też właściwości antynowotworowe.