
Nori rolls po polsku
Składniki
- TeraRyż
- awokado
- świeży ogórek
- seler naciowy
- słodka, świeża papryka
- płaty nori
- wasabi albo chrzan do smaku
- nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy) do moczenia gotowych nori rolls
- ostry nóż
- mata do “kręcenia” nori
Przygotowanie
Pociąć ogórek, paprykę i avocado na długie, cienkie paski; pokroić seler na drobne kostki. Ułożyć płat nori na macie, nałożyć trzy pełne łyżki teraryżu na płat nori, w środku ułożyć pasek ogórka, papryki i avocado oraz rządek selera, wciskając w ryż skręcać swobodnie. Zakleić, zwilżając wodą ostatnie dwa centymetry płata nori. Praktyka jest matką perfekcji… pociąć na 6 krążków. Przyprawić odrobiną wasabi lub chrzanem, moczyć w nama shoyu i… smacznego. Wspaniałe jako zakąska lub jako główne danie.
Walory terapeutyczne
Czym jest Nama shoyu? W języku japońskim nama oznacza surowy, niepasteryzowany a shoyu oznacza sos sojowy, nama shoyu jest więc surowym, niepasteryzowanym sosem sojowym i choć produkt jest podgrzewany do dozwolonej temperatury 46 st. C to nadal zawiera żywe enzymy pożyteczne dla organizmu.
Takie Nori jest znakomitym źródłem tłuszczy, białka i minerałów; stymuluje wydzielanie żółci, poprawia pracę wątroby i trawienie stymuluje wytwarzanie żółci, mineralizuje i odkwasza organizm.