
Składniki
- orzechy brazylijskie (lub inne orzechy dostępne w domu)
- woda (najlepiej źródlana, żywa)
- miód
- kardamon (świeżo utarty)
- sól kamienna
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Orzechy z wodą zmielić w blenderze, przecedzić przez płótno lub kuchenną czystą ściereczkę, odcisnąć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
Walory terapeutyczne
Tak przygotowane mleko jest doskonałą alternatywą mleka krowiego, można je trzymać w lodówce i dodawać do kawy, robić na jego bazie koktajle czy po prostu pić. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3. O wartości orzechów świadczy również duża ilość zawartego w nich bardzo wartościowego białka roślinnego i błonnika. Każdy rodzaj orzechów zawiera też charakterystyczny dla siebie zestaw witamin i mikroelementów. Większość z nich jest bogata w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy i magnez. Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu.