
Avocasto
Składniki
- suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki – ekologiczne)
- awokado
- mango
- galaretka z glonów irish moss (lub agar)
- miód (lub stewia, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy)
- ekstrakt waniliowy
- kurkuma
- sól kamienna nierafinowana
- olejek eteryczny eko np. pomarańczowy
Przygotowanie
Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy. Suszone owoce miksujemy oddzielnie. Mieszamy razem, wyrabiając w misce – jak ciasto – z odrobiną soli. Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na gładką masę.
Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado. Można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.
Walory terapeutyczne
Taki deser jest wspaniałym źródłem strukturalnej, bioprzyswajalnej żywej wody z owoców. Awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała, a w komórkach nowotworowych go zwiększa, przyspieszając ich śmierć.