X

Czego szukasz?

fot. Artem Beliaikin

Pikantny sos lub baza do zup


Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • Syrop klonowy lub miód
  • Mleko z orzechów
  • Lecytyna
  • Papryczka chili lub jalapeno
  • Kolendra (dużo)
  • Sól kamienna

Przygotowanie

Emulsyfikacja: tłuszcze, lecytyna i trochę mleka orzechowego, następnie resztę produktów wkładamy do blendera i miksujemy.

Walory terapeutyczne

Dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Kolendra pozwala dobrym składnikom przejść przez barierę krew-mózg, jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Kapsaicyna zawarta w papryczkach pobudza trawienie, „rozgrzewa” organizm, pobudza komórki nerwowe, wykazuje też właściwości antynowotworowe.

    Udostępnij!