
Pikantny sos lub baza do zup
Składniki
- Oliwa z oliwek
- Syrop klonowy lub miód
- Mleko z orzechów
- Lecytyna
- Papryczka chili lub jalapeno
- Kolendra (dużo)
- Sól kamienna
Przygotowanie
Emulsyfikacja: tłuszcze, lecytyna i trochę mleka orzechowego, następnie resztę produktów wkładamy do blendera i miksujemy.
Walory terapeutyczne
Dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Kolendra pozwala dobrym składnikom przejść przez barierę krew-mózg, jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Kapsaicyna zawarta w papryczkach pobudza trawienie, „rozgrzewa” organizm, pobudza komórki nerwowe, wykazuje też właściwości antynowotworowe.