
Parfetka
Składniki
- Mleko z orzechów
- Olej kokosowy (masło kokosowe)
- Syrop klonowy
- Galaretka z glonów irish moss (lub agar)
- Mango (lub owoce sezonowe)
- Szafran
- Sól kamienna
- Ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Wszystkie produkty wkładamy do blendera i miksujemy.
Walory terapeutyczne
Owoce są doskonałym źródłem fitoflawonoidów, witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, dzięki tłuszczowi zawartemu w mleku, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen. Taki koktajl jest również wspaniałym źródłem strukturalnej, bio-przyswajalnej, żywej wody.