X

Czego szukasz?

Avocasto. Redukuj stres oksydacyjny

Avocasto


Składniki

  • Suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki – ekologiczne)
  • Awokado
  • Mango
  • Galaretka z glonów irish moss (lub agar)
  • Miód (lub stewia, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy)
  • Ekstrakt waniliowy
  • Kurkuma
  • Sól kamienna nierafinowana
  • Olejek eteryczny eko np. pomarańczowy

Przygotowanie

Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy. Suszone owoce miksujemy oddzielnie. Mieszamy razem, wyrabiając w misce – jak ciasto – z odrobiną soli. Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na gładką masę.

Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado. Można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.

Walory terapeutyczne

Taki deser jest wspaniałym źródłem strukturalnej, bioprzyswajalnej żywej wody z owoców. Awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała, a w komórkach nowotworowych go zwiększa, przyspieszając ich śmierć.

Udostępnij!